top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαrosebud

Επίσκεψη στο σπίτι του συγγραφέα σερ Γουόλτερ Σκοτ "Abbotsford" στη Σκοτία

Έγινε ενημέρωση: 24 Νοε 2023





Επίσκεψη στο σπίτι του συγγραφέα σερ Γουόλτερ Σκοτ "Abbotsford" (Άμποτσφορντ) στη Σκοτία

 

Ο σερ Γουόλτερ Σκοτ (Sir Walter Scott,  1771-1832)  -μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής- θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Eυρωπαίους συγγραφείς και ένα σύμβολο της σκοτικής λογοτεχνίας, αλλά και της πόλης του Εδιμβούργου, ειδικότερα. Υπήρξε κυρίαρχη προσωπικότητα των σκοτικών γραμμάτων, καθώς ήταν πολυγραφότατος, και με τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του (ιδίως με τις σειρές Γουέιβερλι/Waverly) δημιούργησε διαχρονικές εικόνες ενός ηρωικού άγριου τόπου, όπου ξεχειλίζει ο ρομαντισμός των κλαν (φυλή, φατρία). Θεωρείται  δημιουργός και  εκπρόσωπος του ιστορικού μυθιστορήματος (historical novel) (M.H. Abrams, Λεξικό λογοτεχνικών όρων, μτφρ. Γιάννα Δεληβοριά - Σοφία Χατζηιωαννίδου, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2005, σ. 292). Μεταξύ των διάσημων έργων του περιλαμβάνονται: ΙβανόηςΡιχάρδος ο ΛεοντόκαρδοςΡομπ ΡόυΗ Κυρά της ΛίμνηςΓουέιβερλιΗ Καρδιά του Μιντλόθιαν κ.ά. Επίσης, τα λιμπρέτα από δύο γνωστές όπερες «Η κυρά της λίμνης» του Ροσίνι και «Λουτσία ντε Λαμερμούρ» του Ντονιτσέτι  βασίστηκαν στα έργα  του The Lady of the Lake και The Bride of Lammermoor, αντίστοιχα. Αυτά τα ολίγα βιογραφικά στοιχεία για να ξέρουμε για ποιον μιλάμε — στην Ελλάδα τον έχουμε συνδέσει περισσότερο με εφηβικά αναγνώσματα. (Βλ. για βιογραφία https://www.britannica.com/biography/Walter-Scott)


Το Abbotsford είναι το μυθικό σπίτι-έπαυλη του σερ Γουόλτερ Σκοτ, χτισμένο σε scotch baronial στιλ και μόλις  μία ώρα βόρεια του Εδιμβούργου. Το πιο αγαπημένο του απόκτημα που τον οδήγησε στη χρεωκοπία. Αγόρασε μια φάρμα της περιοχής το 1811 και σιγά σιγά κάνοντας διάφορες προσθήκες σε κτίσματα (έως το 1825) πραγματοποίησε αυτό που η φαντασία του έβλεπε: «the Delilah of his imagination/τη Δαλιδά της φαντασίας του». Λαξευμένες πέτρες που έχουν συλλεχθεί από τα ερειπωμένα αβαεία και κάστρα της Σκοτίας είναι ενσωματωμένες στους τοίχους και τοποθετημένες γύρω από τους κήπους. Στο εσωτερικό του αρχοντικού ο Σκοτ δημιούργησε  μια εκπληκτική βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων (περίπου 9.000 τόμοι), μαζί με εξαιρετικές συλλογές επίπλων, έργων τέχνης, όπλων και πανοπλιών και αντικειμένων που συνδέονται στενά με διάσημες προσωπικότητες της σκοτικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Αυτά τα κειμήλια συνδιαλέγονται με ανέσεις που σπάνιζαν (τότε) στη Σκοτία, όπως φωτισμός με φυσικό αέριο, ενδοδαπέδια θέρμανση και αποχωρητήριο με καζανάκι!

Το Abbotsford φαίνεται σαν να απεικονίζει σελίδες από τα κλασικά μυθιστορήματά του: μια απολαυστική και δραματική επανερμηνεία του παρελθόντος της Σκωτίας.

[Η επίσκεψη έγινε τον Απρίλιο του 2022, ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από το Abbotsford.]



Το τζάκι στη βιβλιοθήκη (που φιλοξενεί 7.000 τόμους, οι υπόλοιποι 2.000 βρίσκονται στο δωμάτιο μελέτης), και το πορτρέτο του γιού του με το ίδιο όνομα (Walter).


Στη βιβλιοθήκη


To δωμάτιο μελέτης -το τελευταίο δωμάτιο που ολοκήρώθηκε το 1824- εκεί έγραψε τα τελευταία του έργα.


Το σαλόνι, με ταπετσαρία ζωγραφισμένη στο χέρι από την Κίνα, οι καρέκλες από έβενο, και το πορτρέτο του ζωγραφισμένο από τον τον sir Henry Raeburn to 1808.


Η περίτεχνη άρπα της κόρης του Σοφίας


Ο χώρος της τραπεζαρίας




Μορφές στις γωνίες του διαδρόμου




"I have been fortunate to have the opportunity to make of Abbotsford what I thought life should be".

Sir Walter Scott

41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Thanks! Message sent.

bottom of page