top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαrosebud

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΜΟΥ.ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ


ΤΡΙΛΟΓΊΑ VAN GOGH


Ξεκινάμε με το βιβλίο του Jean-Michel Guenassia (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ), με τον τίτλο "Το βαλς των δέντρων και του ουρανου".

Το 1890 ο Βίνσεντ βαν Γκογκ εγκαθίσταται σε μια ταπεινή πανσιόν στο χωριό Ωβέρ-συρ-Ουάζ. Συναναστρέφεται στενά τον γιατρό Γκασέ, φίλο των ιμπρεσιονιστών. Η κόρη του γιατρού, η Μαργκερίτ Γκασέ, είναι μια κοπέλα που ασφυκτιά μέσα στο περιβάλλον οικογενειακής αλλά και γενικότερης κοινωνικής καταπίεσης που επικρατεί για τις γυναίκες εκείνη την εποχή. Θα συναντήσει τον Βαν Γκογκ και θα γίνει ερωμένη του. Ο Γκενασιά μάς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τις τελευταίες μέρες της ζωής του ζωγράφου. Και αν ο γιατρός Γκασέ δεν ήταν αγνός εραστής της τέχνης, αλλά ένας φιλοχρήματος και ματαιόδοξος έμπορος; Και αν η κόρη του ήταν ένα πρόσωπο υπερβολικά ρομαντικό και υπερβολικά παθιασμένο κι ερωτευμένο; Και αν ο Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε; Και αν ορισμένοι πίνακές του δεν φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο;


Συνεχίζουμε με την ταινία Loving Vincent (όλο και κάπου παίζεται ακόμα), όπου ένα χρόνο μετά το θάνατο του ζωγράφου , ο νεαρός Αρμάν, γιός του τοπικού ταχυδρόμου , στενού φίλου του Vincent, ξεκινά να παραδώσει στον αδελφό του Τheo την τελευταία επιστολή του ζωγράφου. Μόνο που ο Theo έχει πεθάνει και αυτός .Το νήμα των πληροφοριών τον οδηγεί στο μικρό επαρχιακό χωριό που αυτοκτόνησε ο ζωγράφος. Μετά απο μία πλοκή γεμάτη χρώμα και μυστήριο , καταλήγει ότι μάλλον η αυτοκτονία δεν ευσταθεί .


Καί το βιβλίο και η ταινία ειναι βασισμένα στην νέες θεωρίες που ήρθαν στο φώς απο τους ειδικούς μελετητές Στίβεν Ναϊφέχ και Γκρέγκορι Ουάιτ Σμιθ, ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ατύχημα και όχι σε αυτοκτονία. Ειναι συναρπαστικό πάντως διαβάζοντας και βλέποντας την ταινία σε τι διάθεση βρίσκεται κάποιος ώστε να θέλει να εντρυφήσει στο ζωγράφο και στο έργο του. Αλλωστε όλη η ζωή του καλύπτεται απο μυθολογία και τόοοσο μεγαλείο και διάνοια.


Και φυσικά έχουμε και την διαδραστική έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής.

Και τον Don McLean με το τραγούδι Vincent( starry night)


40 Προβολές0 Σχόλια

Thanks! Message sent.

bottom of page